Tävling

Att tävla med islandshäst är både spännande och lärorikt! Eftersom det finns olika tävlingsformer och nivåer på tävlingarna kan alla hitta sitt sätt att mäta sina och sin hästs kapacitet mot andra likasinnade.

De två vanligaste tävlingsformerna inom islandshästvärlden är sport och gæðingakeppni. För islandshästar handlar tävlandet nästan uteslutande om gångarterna. 

Sport
En bra tävlingshäst inom sport är en häst som har rena gångarter, stora imponerande rörelser och som är lydig för små hjälper. De bästa hästarna kan både gå i hög samling och i explosiva tempon. Temperamentet hos tävlingshästarna varierar men för att nå den största framgången måste hästen utstråla lätthet och kraftfullhet. Hästarna delas in i fyrgångare och femgångare och tävlar i grenarna fyrgång, femgång och tölt på en ovalbana, samt i pass på en rakbana.
Läs mer om Sport


Gæðingakeppni
Gæðingakeppni är en tävlingsform som breder ut sig mer och mer i Sverige. Målet med tävlingen är att hitta den bästa hästen, som på isländska kallas Gæðingur. Domarna vill se en häst med stor samarbetsvilja och glädje, som visar energiska och lösgjorda gångarter. Även uttrycksfullhet är en viktig del av bedömningen. Hästen skall visa mycket gång, tempo, vilja och utstråla ”power”. Alla vill rida på en riktig Gæðingur.
Läs mer om Gæðingakeppni
Officiella tävlingar

För officiella SIF-tävlingar är det bra att veta följande:

  • Tävlingen följer FEIF reglemente.
  • Ryttaren skall vara medlem i SIF och medlemsavgiften för året måste vara betald.
  • Hästen skall vara registrerad i SIF samt inneha hästpass.
  • Hästen skall vara vaccinerad mot hästinfluensa (A2) enligt reglementet.
  • Ryttarförsäkran ska lämnas innan hästen lastas ur på tävlingsplatsen. I en ryttarförsäkran intygas att hästen inte varit sjuk de senaste tre veckorna eller varit i kontakt med andra hästar som är sjuka. Ryttarförsäkran finns att skriva ut här
  • Du har själv ett ansvar att hästens och din utrustning är anpassad efter tävlingsreglementet.
  • Ryttarlicens krävs för deltagande i officiell tävling. Den löser du på IndTA. I licensen ingår en olycksfallsförsäkring för ryttaren som gäller för tävlingsverksam tid samt resa till och från tävlingsplatsen.